• George Rach

Υπόστρωμα : Ένα απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού μας


Ο ύπνος σε μία εξόρμηση στην ύπαιθρο είναι ίσως από τα πιο σημαντικά κεφάλαια που θα μας απασχολήσουν. Σαφώς το να νιώσουμε "σαν στο σπίτι μας" δεν εξαρτάται μόνο από έναν παράγοντα, αλλά από ένα σύνολο παραγόντων που θα μας το εξασφαλίσουν. Αρχικά θα χρειαστούμε μία κατάλληλη σκηνή, έναν ιδανικό υπνόσακο και φυσικά ένα ποιοτικό υπόστρωμα. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την σημαντικότητα του υποστρώματος, τους τύπους αυτού, καθώς και την χρησιμότητα τους.


ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ


Ανεξάρτητα από τον τύπο του υποστρώματος, η χρήση του θεωρείται απαραίτητη όποια εποχή του χρόνου και αν αποφασίσουμε να διανυκτερεύσουμε στην φύση. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα απλά να μπούμε μέσα στον υπνόσακο μας και να κοιμηθούμε. Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι πως δεν θα νιώσουμε άνετα με το σκληρό έδαφος. Ο δεύτερος λόγος είναι πως η υγρασία και το κρύο του εδάφους θα μας κάνουν να χάσουμε τον ύπνο μας. Όσο ποιοτικός και αν είναι ο υπνόσακός μας, σίγουρα με την απουσία του υποστρώματος θα γίνουν τα πράγματα λίγο χειρότερα. Φυσικά, υπάρχουν πολλών ειδών υποστρώματα στα οποία θα αναφερθούμε στην συνέχεια ονομαστικά.


  1. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Εξασφαλίζουν έναν αρκετά πιο άνετο ύπνο ακόμα και σε πετρώδες έδαφος

  • Παρέχουν εξαιρετική θερμική μόνωση

  • Είναι σχετικά ελαφριά και καταλαμβάνουν μικρό όγκο στο σακίδιο

  • Είναι εύκολα προς την χρήση τους

2. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Είναι ευαίσθητα και εύκολα μπορούν να τρυπήσουν από μυτερές πέτρες ή κλαδιά

  • Είναι σχετικά ένα ακριβό κομμάτι του εξοπλισμού μαςΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΝΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ


Φουσκωτά στρώματα: Είναι τα πιο μεγάλα και ογκώδη στρώματα. Δεν ενδείκνυνται για πεζοπορικό κάμπινγκ, καθώς το βάρος (2kg-4kg) τους είναι πολύ μεγάλο και είναι απαραίτητη η χρήση τρόμπας για το φούσκωμα τους.

Φουσκωτά υποστρώματα: Έχουν τον μικρότερο όγκο από όλες τις κατηγορίες υποστρωμάτων. Είναι εξαιρετικά ελαφριά ( 300gr-500gr) και φουσκώνονται εύκολα με το στόμα. Η θήκη μεταφοράς τους χρησιμεύει συχνά και ως μικρή τρόμπα αέρα.

Αυτοφούσκωτα υποστρώματα: Είναι η ιδανικότερη επιλογή για της πεζοπορικές διαδρομές. Το βάρος τους είναι σχετικά μικρό (500gr-1000gr). Έχουν τον δεύτερο μικρότερο όγκο στην κατηγορία και διαθέτουν την πιο ικανοποιητική μόνωση. Όπως υποδηλώνει και το όνομα τους, φουσκώνουν αυτόματα στο μεγαλύτερο σύνολο τους μόλις ανοίξουμε την βαλβίδα του αέρα.

Αφρώδη υποστρώματα: Αν και έχουν μεγάλο όγκο χαρακτηρίζονται από το πολύ μικρό τους βάρος (περίπου 300gr). Εξαιρετικά ανθεκτικά και με καλή μόνωση από την υγρασία και το κρύο. Συχνά διαθέτουν αντανακλαστική επιφάνεια για καλύτερη θερμική απόδοση.


ΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ R (R-VALUE)


Η μόνωση του υποστρώματος θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε μεγάλα τεχνικά εμπόδια όπως το κρύο. Έτσι και τα μονωτικά υποστρώματα χαρακτηρίζονται από μια αριθμητική κλίμακα που μας βοηθάει να καταλάβουμε την απόδοση και την θερμοκρασία χρήσης του. Αυτή η τιμή είναι γνωστή και ως R-Value και προκύπτει από εργαστηριακά τεστ που πραγματοποιεί ο κατασκευαστής. Κάθε κατασκευαστής τοποθετεί το υπόστρωμα ανάμεσα σε δύο πλάκες. Η μία είναι η ζεστή (35° C) που προσομοιώνει την θερμοκρασία του σώματος, και η δεύτερη πλάκα είναι κρύα (5 ° C) και προσομοιώνει το έδαφος. Ο αέρας που βρίσκεται στο εσωτερικό του υποστρώματος θερμαίνεται εξαιτίας της θερμότητας που εκπέμπει το "σώμα μας" και με την βοήθεια του ειδικού αφρού που υπάρχει μέσα δημιουργείται μία μόνωση ως προς την θερμοκρασία του εδάφους.

Στην διάρκεια των 4 ωρών του τεστ μετράται πόση ενέργεια καταναλώνεται από την θερμή πλάκα για να διατηρήσει την αρχική της θερμοκρασία. Όσο λιγότερη ενέργεια καταναλωθεί, τόσο πιο καλή μόνωση έχει το υπόστρωμα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση της μικρότερης μόνωσης. Έτσι, προκύπτει η τιμή R η οποία μας δείχνει την μονωτική ικανότητα του υποστρώματος να αντισταθεί στην ροή θερμότητας μέσα από αυτό.

Σε κάθε περίπτωση αν θέλουμε να συνδυάσουμε δύο διαφορετικά υποστρώματα που έχουν τοποθετηθεί το ένα πάνω από το άλλο, απλά προσθέτου το R-Value και τον δύο. Παλαιότερα τα στοιχεία μέτρησης δεν ήταν τελείως αντιπροσωπευτικά από τους κατασκευαστές. Έτσι, από το 2020 έχει οριστεί ένας κοινός τρόπος μέτρησης γνωστός ως ASTM International (FF3340-18) R-Value standard για να ελαχιστοποιηθούνε οι διαφορές από εταιρία σε εταιρία.

AΦΡΩΔΕΣ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ

Γνωστό και ως Clossed-cell Foam είναι σαν το παραδοσιακό υπόστρωμα γυμναστικής, με την διαφορά ότι συχνά το συναντάμε με ανακλαστική επιφάνεια. Κατασκευασμένο από αφρώδες υλικό με κλειστές κυψέλες αέρα, είναι ελαφρύ, οικονομικό και ανθεκτικό. Δεν είναι άνετο καθώς έχει πάχος από 1εκ.-1,5εκ. και είναι αρκετά σκληρό και ογκώδες. Το R-value του κυμαίνεται συνήθως από 1,5 έως 2,6.


ΑΥΤΟΦΟΥΣΚΩΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ 3 ΕΠΟΧΩΝ

Κατασκευή από ανοιχτές κυψέλες αέρα (Open-cell Foam) για μέγιστη θερμική απόδοση. Είναι άνετο, συμπιέζεται, έχει άριστη μόνωση και προσαρμόζεται στην σκληρότητα που επιθυμούμε. Με το άνοιγμα της βαλβίδας, ο αφρός διαστέλλεται και παίρνει από μόνο του το 90% του όγκου του. Είναι ευαίσθητο στα σκισίματα και έρχεται με σετ επισκευής.

Το πάχος του κυμαίνεται από 2,5εκ-4εκ και το R-Value από 2 έως 3,5.


ΑΥΤΟΦΟΥΣΚΩΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ 4 ΕΠΟΧΩΝ

Επίσης κατασκευασμένο από ανοιχτές κυψέλες αέρα όπως η πιο πάνω κατηγορία. Κατασκευαστικά είναι πανομοιότυπα, η μόνη τους διαφορά είναι στο πάχος και τον συνολικό αφρό που υπάρχει στο εσωτερικό τους. Συνήθως έχει πάχος από 4,5εκ-8εκ και το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 1100gr. Το R-Value του κυμαίνεται από 4 έως και 5,5. Προορίζονται για τους πιο κρύους μήνες του έτους.

99 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων