• George Rach

Στο νοτιότερο ακρωτήριο της Ανατολικής Ευρώπης


Στην πρόσφατη επίσκεψη μας στην Λακωνική Μανή, βρεθήκαμε στο νοτιότερο χερσαίο άκρο της Ανατολικής Ευρώπης. Το όνομα αυτού... ακρωτήριο Ταίναρο! Με ένα μικρής δυσκολίας μονοπάτι θα λέγαμε αλλά εξίσου μεγάλης ιστορικής σημασίας. Το ακρωτήριο Ταίναρο ή αλλιώς Κάβος Ματαπάς βρίσκεται στην Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στον Νομό Λακωνίας. Για να βρεθεί κάποιος εκεί, πρέπει να ταξιδέψει από την γραφική Αρεόπολη και να κατευθυνθεί 40 χιλιόμετρα νότια προς το χωριό Κοκκινόγεια. Φυσικά μέσα από αυτή την διαδρομή θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε από τα πιο γνωστά Μανιάτικα χωριά, όπως ο Γερολιμένας, το Μαρμαρί καθώς και από την εγκαταλελειμμένη καστροπολιτία, ονόματι Βάθεια.

Στα Κοκκινόγεια, υπάρχει υπαίθριος χώρος για να σταθμεύσετε το όχημα σας, όπως και ταβέρνα που λειτουργεί κατά την τουριστική σεζόν.

Το μονοπάτι είναι αρκετά εύκολο και δεν υπάρχει πιθανότητα για να χάσετε τον δρόμο σας. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν υπάρχει κάποιο δύσκολο τεχνικό σημείο. Από την αφετηρία της διαδρομή θα ακολουθήσετε το ευδιάκριτο μονοπάτι με κατεύθυνση προς τα Νότια. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως η περιοχή είναι γνωστή για το ιστορικό της ενδιαφέρον, καθώς κατά τους αρχαίους χρόνους θεωρούταν η είσοδος για τον κάτω κόσμο. Το πρώτο χιλιόμετρο της διαδρομής είναι σε χαμηλό υψόμετρο καθώς κινούμαστε δίπλα στην θάλασσα. Τα κρυστάλλινα νερά του κόλπου μας προκαλούν για μια βουτιά αλλά ο στόχος μας για την ώρα είναι να φτάσουμε στον φάρο.


Στα 500 μέτρα από την αφετηρία θα συναντήσουμε τα ρωμαϊκά λουτρά με το ψηφιδωτό δάπεδο που διασώζεται μέχρι και σήμερα. Τριγύρω θα παρατηρήσουμε επίσης διάσπαρτα απομεινάρια των αρχαίων χρόνων. Αφού βγάλουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες θα συνεχίσουμε την διαδρομή μας.

Από εκεί και έπειτα μια μικρή ανηφόρα με θετική υψομετρική στα 78 μέτρα, ώστε να φτάσουμε στο πιο ψηλό σημείο της διαδρομής και να απολαύσουμε το ακρωτήρι να σκίζει στα δύο το πέλαγος. Την διαδρομή χαρακτηρίζει το Μανιάτικο τοπίο που αποτελείται από χαμηλούς θάμνους, αγκαθωτά βάτα, θυμάρι και ρίγανη.

Στο 1,5 χιλιόμετρο του μονοπατιού αρχίζει να φανερώνεται ο φάρος του Ταινάρου. Την πιο σύγχρονη εποχή ο φάρος ήταν διάσημος και στους ναυτικούς. Η φράση "Από τον Κάβο Ματαπά σαράντα μίλια μακρυά" μας φανερώνει την ύπαρξη πειρατών στην περιοχή, πράγμα που έκανε τους ναυτικούς να αποφεύγουν τα κοντινά περάσματα από το ακρωτήρι. Το όνομα Ματαπά προέρχεται από την δωρική φράση «Μεταπέα άκρα», η σημασία του οποίου μας επισημαίνει ότι μιλάει για τον κάβο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόλπους. Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί και στην περίοδο που θα επισκεφτούμε το μονοπάτι, καθώς η έλλειψη σκιάς κατά όλο το μήκος της διαδρομής μπορεί να στ σοβαρό εμπόδιο για την εκπλήρωση της. Ιδανική περίοδος θα λέγαμε ότι είναι από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι και την άνοιξη γύρω στον Μάιο.


Ύστερα από 2,32 χιλιόμετρα φτάνουμε στον φάρο Ταινάρου. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1882 από Γάλλους και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1887. Το ύψος του ανέρχεται στα 16 μέτρα και βρίσκεται στα 25 μέτρα ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Η τότε εμβέλεια του ήταν 16 ναυτικά μίλια και από το 1984 λειτουργεί ως αυτόματος φάρος με εμβέλεια πλέον στα 22 ναυτικά μίλια. Στις μέρες μας ο φάρος τελεί υπό την επίβλεψη της "Υπηρεσίας Φάρων" από το Πολεμικό Ναυτικό. Μην διστάσετε όταν βρεθείτε εκεί να χτυπήσετε την πόρτα στο φαροφύλακα υπηρεσίας για να σας κάνει μια γρήγορη ξενάγηση στον φάρο και τα συστήματα του. Πάρτε μία ανάσα, βγάλτε τις απαραίτητες φωτογραφίες και χαθείτε για λίγο στην ατελείωτη θέα προς την θάλασσα όσο προετοιμάζεστε για την επιστροφή. Το μονοπάτι της επιστροφής είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που διανύσαμε όταν ξεκινήσαμε.

Κατά την Κλασσική Εποχή στην περιοχή του Πόρτο Στέρνες λατρευόταν ο θεός Ποσειδώνας, στο πασίγνωστο τότε ιερό του Ταινάριου Ποσειδώνα. Πολύ νωρίτερα, στην αρχαία πόλη λατρευόταν ο θεός Ήλιος σε σπήλαιο-άδυτο. Λόγω της λατρείας του ως θεού του Κάτω Κόσμου, το ιερό του Ποσειδώνα βρισκόταν επίσης σε σπηλιά-άδυτο. Και σίγουρα μετά από όλη την ιστορική αναδρομή και το περπάτημα, θα σας έχει περάσει από το μυαλό μία βουτιά στα νερά του κόλπου. Και όχι άδικα, για αυτό φροντίστε να έχετε το μαγιό σας κοντά !ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


Σύνολο μήκος 4,64 χιλιόμετρα Υψόμετρο αφετηρίας 8 μέτρα

Απόσταση μέχρι τον Φάρο 2,32 χιλιόμετρα Μέγιστο υψόμετρο 78 μέτρα

Θετική υψομετρική +168 μέτρα9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων