top of page
Search
  • Writer's pictureNatalia T.

Κρακοβία: Η ομορφιά και ο πολιτισμός της Πολωνίας σε μία πόλη



Ο καιρός μπορεί να μην μας έκανε τη χάρη να είναι ηλιόλουστος, αλλά αυτό δεν μας στέρησε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε μία όμορφη πόλη και να ανακαλύψουμε τα ιδιαίτερα σημεία της. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι πλησιάζει χειμώνας και οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, βιώνουν εντονότερα τις χαμηλές θερμοκρασίες και την αστάθεια του καιρού συγκριτικά με εμάς.

Στο άρθρο αυτό, λοιπόν, θα ταξιδέψουμε στην Κρακοβία, τη 2η μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, η οποία στο παρελθόν υπήρξε και πρωτεύουσά της, διατηρώντας έως και σήμερα την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας, με πλούσιες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που εντυπωσιάζουν.

Η Πολωνία, με πληθυσμό 38,4 εκ. κατοίκους, είναι μία χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί ωστόσο το δικό της νόμισμα (ζλότι Πολωνίας), χαρακτηρίζεται από έντονη θρησκευτική δραστηριότητα με τον χριστιανισμό να υπερτερεί στις θρησκευτικές προτιμήσεις των Πολωνών και αποτελεί γενικότερα έναν αρκετά προσιτό έως φθηνό -θα μπορούσαμε να πούμε- ταξιδιωτικό προορισμό.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της Κρακοβίας και από το οποίο θα πρέπει σίγουρα να ξεκινήσετε, είναι η παλιά πόλη, η καρδιά του τόπου αυτού και το διαπιστευτήριο της έντονης αρχιτεκτονικής του. Περπατήστε στην απέραντη αυτή πλατεία και μαγευτείτε από τα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής μνημεία και κτίριά της. Συγκεκριμένα, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στην "to do" λίστα σας τα εξής:


  1. Βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου - St. Mary’s Basilica

Η Βασιλική της Αγίας Μαρίας είναι μια γοτθική εκκλησία δίπλα στην κεντρική πλατεία της αγοράς της πόλης. Χτισμένη τον 14ο αιώνα, με ύψος 80 μέτρα, τα θεμέλιά της χρονολογούνται από τις αρχές του 13ου αιώνα και χρησιμεύουν ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της πολωνικής γοτθικής αρχιτεκτονικής. Το 1978 έγινε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ στο παρελθόν χρησίμευσε επίσης ως αρχιτεκτονικό πρότυπο για πολλές από τις εκκλησίες που χτίστηκαν από την πολωνική διασπορά στο εξωτερικό.

Κάθε ώρα της ημέρας ανεξαιρέτως, ένα σήμα σάλπιγγας παίζεται ζωντανά και ακούγεται από την κορυφή του ψηλότερου από τους δύο πύργους της Αγίας Μαρίας προς τιμήν ενός διάσημου τρομπετίστα του 13ου αιώνα που πυροβολήθηκε στο λαιμό, ενώ προσπαθούσε να ενημερώσει τους συμπολίτες του πριν από την επίθεση των Μογγόλων στην πόλη.


2. Δημαρχείο της πόλης - Town Hall Tower


Ένα από τα σημαντικά σημεία της κεντρικής πλατείας της αγοράς στην περιοχή της Παλιάς Πόλης της Κρακοβίας, από τον τελευταίο όροφο του οποίου μπορείτε να θαυμάσετε μία υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης.

Ο συγκεκριμένος Πύργος είναι το μόνο μέρος που απέμεινε από το παλιό Δημαρχείο της Κρακοβίας, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1820 ως μέρος του σχεδίου της πόλης για να ανοίξει η κεντρική πλατεία. Το 1967, μετά από μια πολύπλοκη συντήρηση, παραχωρήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο της Κρακοβίας για τη διαχείρισή του.

3. Cloth hall


Ένα ακόμη ορόσημο της ιστορικής παλιάς πόλης που χρονολογείται από την εποχή της Αναγέννησης και αποτελεί έναν από τους λόγους επίσκεψής της. Κάποτε, υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο του διεθνούς εμπορίου, στο οποίο πραγματοποιούνταν συναντήσεις ταξιδιωτών εμπόρων, με σκοπό να συζητήσουν σχετικά με τις επιχειρήσεις τους και να ανταλλάσσουν εμπορεύματα. Σήμερα, λειτουργεί ως αγορά με διάφορα σουβενίρ, είδη ένδυσης και παιχνίδια.






4. Κάστρο της Βαβέλ - Wawel Royal Castle


Το βασιλικό κάστρο Βαβέλ βρίσκεται δίπλα στην όχθη του ποταμού Βιστούλα, και αποτελείται από διάφορα κτίρια και οχυρώσεις, συντελώντας στην ύπαρξη ενός οχυρωμένου αρχιτεκτονικού συμπλέγματος. Μέχρι το 1611, το Βαβέλ ήταν η επίσημη έδρα των Πολωνών μοναρχών, καθώς η Κρακοβία ήταν πρωτεύουσα της Πολωνίας.


Στον λόφο Wawel σύμφωνα με τους πολωνικούς θρύλους, ο μυθικός ήρωας Κρακ σκότωσε έναν φοβερό δράκο, χτίζοντας σε αυτό το σημείο το παλάτι του. Έξω από το κάστρο και δίπλα στον ποταμό, θα δείτε ένα άγαλμα του δράκου, το οποίο κάθε μερικά λεπτά βγάζει φωτιά από το στόμα του.

Η είσοδος στο Κάστρο και τους κήπους του είναι δωρεάν, ενώ για τους εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους που στεγάζονται στο χώρο, απαιτείται εισιτήριο.






Εκτός, των βασικών αξιοθέατων που παρατίθενται παραπάνω, κοντά στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Planty Park, ένα ιδιαίτερο, καταπράσινο πάρκο που περιβάλλει εσωτερικά την παλιά πόλη και αποτελεί την συνέχεια της πέτρινης ομορφιάς της. Νοικιάστε ποδήλατο ή πατίνι και ξεκινήστε το mini tour σας αναπνέοντας καθαρό αέρα και εξερευνώντας μικρές ομορφιές της πόλης.



Στο συγκεκριμένο mini tour μπορείτε να συμπεριλάβετε και μία βόλτα κατά μήκος του ποταμού Βιστούλα (Vistula), τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο ποταμό της Πολωνίας που εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα.



Για το τέλος, άφησα την τεράστιας ιστορικής σημασίας εκδρομή στο Auschwitz I και το Auschwitz II-Birkenau, καθώς αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Πρόκειται για ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας, το οποίο βρίσκεται περίπου 60 χλμ δυτικά της Κρακοβίας και ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


Όσα και αν έχετε διαβάσει για το στρατόπεδο αυτό, την ιστορία του και τις λεπτομέρειες των ανθρώπων που χάθηκαν, η πραγματικότητα που θα αντικρίσετε εκεί ξεπερνά κάθε φαντασία, σκέψη και πληροφορία που αποκομίσατε μέχρι πρότινος. Για το λόγο αυτό και για την καλύτερη κατανόηση του τι πραγματικά συνέβη στο συγκεκριμένο χώρο, η περιήγηση στο χώρο με έναν ξεναγό θεωρείται απαραίτητη.

Ας αναφέρουμε απλά στο σημείο αυτό ότι το Άουσβιτς Ι ήταν το αρχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και το διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συγκροτήματος, στο οποίο δολοφονήθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως Πολωνοί διανοούμενοι και σοβιετικοί αιχμάλωτοι, ενώ το Άουσβιτς ΙΙ-Birkenau ήταν το στρατόπεδο εξόντωσης, όπου δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Σίντι και Ρομά. Τα συναισθήματα που μας κτακλύζουν στο χώρο αυτό δεν μπορεί να είναι παρά αρνητικά, ενώ το κλίμα που επικρατεί είναι αρκετά βαρύγδουπο και στενάχωρο. Ωστόσο, οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία κάποιων ανθρώπων, τις στιγμές που έζησαν σε αυτές τις "φυλακές", τις θυσίες που έκαναν αλλά και το πως ήρθε το τέλος τους, επιδεικνύοντας έτσι σεβασμό στις ψυχές τους αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.



Περνώντας σε ένα πιο ευχάριστο ζήτημα, στην Κρακοβία μπορείτε να βρείτε ότι "τραβάει η όρεξή σας" σχετικά με το φαγητό. Άπειρες επιλογές σε fast food, παραδοσιακά εστιατόρια, πλούσιες τοπικές γεύσεις, αλμυρές ή γλυκές, και πάνω από όλα φθηνές!

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό φρέσκο κουλούρι που πωλούν καθημερινά οι κουλουράδες στους δρόμους και τη φρυγανισμένη φέτα από προζυμένιο ψωμί με τυριά, μανιτάρια και διάφορα άλλα topings.


Κλείνοντας το περιεκτικό - και ελπίζω όχι κουραστικό - αυτό άρθρο, αξίζει να παραθέσω μερικές φωτογραφίες της πόλης, έτσι..για να μοιραστώ μαζί σας το "Krakow Portfolio" μου και να σας πείσω να επισκεφθείτε την ιδιαίτερα όμορφη Κρακοβία. Δεν θα το μετανιώσετε! :)



73 views0 comments
bottom of page