• George Rach

Κορυφή "Κοκκινάρι" Γκιώνα

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2021

«1909 μέτρα μέσα στα σύννεφα»


Ενώ έπιασε χειμώνας και έπεσαν τα πρώτα χιόνια, πήραμε την απόφαση να περπατήσουμε ένα ακόμη όμορφο μονοπάτι της Γκιώνας. Αυτή την φορά επιλέξαμε να ανεβούμε στην κορυφή "Κοκκινάρι", μία από τις κορυφές της Γκιώνας. Σίγουρα όχι μια από τις ψηλότερές της, καθώς είναι η 11η στην σειρά από τις 13 που διαθέτει. Ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας αλλά αυτό δεν μπόρεσε να επηρεάσει την διάθεσή μας και τον στόχο που είχαμε βάλει για να ανέβουμε στην κορυφή.


Για να φτάσει κάποιος στην αρχή του μονοπατιού πρέπει να προσεγγίσει για αρχή το γραφικό χωριό στους πρόποδες της Γκιώνας, την Αγία Ευθυμία Φωκίδας. Εκεί, μπορείτε να προμηθευτείτε ότι χρειάζεστε για το υπόλοιπο της ημέρας σας στο βουνό. Βγαίνοντας από το χωριό της Αγίας Ευθυμίας και με κατεύθυνση προς το Μαρτυρικό χωριό της Βουνιχώρας, θα συναντήσετε έναν τσιμεντένιο παράδρομο στα δεξιά σας μετά το νεκροταφείο του χωριού, ενώ θα σας κατευθύνει η πράσινη ταμπέλα που απεικονίζει ένα "αλεξίπτωτο πλαγιάς" (φωτογραφία αριστερά). Ακολουθήστε τον τσιμεντένιο δρόμο και στην πρώτη στροφή που θα βρείτε, στρίψτε δεξιά και συνεχίστε σε άσφαλτο. Έπειτα από λίγα χιλιόμετρα, η άσφαλτος θα αλλάξει σε χωματόδρομο, και θα σας οδηγήσουν οι πινακίδες για την Αγία Τριάδα, η οποία αποτελεί και το σημείο εκκίνησης. Η εκκλησία απέχει 7 χιλιόμετρα από το χωριό της Αγίας Ευθυμίας αλλά ο χωματόδρομος είναι βατός και εύκολος, ακόμα και για ένα συμβατικό Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Στην εκκλησία, μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας και να ξεκινήσετε. Για το συγκεκριμένο μονοπάτι υπάρχουν δύο επιλογές για την επιστροφή, είτε επιστρέφετε πίσω από τον ίδιο δρόμο, είτε μπορεί να έρθει να σας παραλάβει κάποιός με 4x4 από την κορυφή του βουνού, όπου υπάρχει χωματόδρομος.Στα του μονοπατιού τώρα...


Το μονοπάτι ξεκινάει αριστερά της εκκλησίας και σε λίγα μέτρα μπαίνουμε σε πυκνό δάσος. Το συγκεκριμένο μονοπάτι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και όπως διαπιστώσαμε και εμείς από τα πρώτα βήματα που κάναμε σε αυτό, ήταν αρκετά παρατημένο. Τα σημάδια που διέθετε είχαν ξεθωριάσει με τον καιρό όπως επίσης και οι κορδέλες, ενώ ακόμη σε πολλές περιπτώσεις έπρεπε να βγούμε από το μονοπάτι γιατί αρκετοί κορμοί δέντρων εμπόδιζαν την διέλευσή μας. Καλό θα ήταν να έχετε κάποιον μαζί σας που να γνωρίζει τον δρόμο για την κορυφή, αλλιώς το GPS θα σας είναι απαραίτητο.Το αρχικό μας υψόμετρο είναι 1.045 μέτρα και η κλίση του μονοπατιού είναι αρκετά βατή για αρχή. Αν και χαρακτηρίζεται για μεσαίας δυσκολίας, εμείς θα λέγαμε για την κατάσταση που το βρήκαμε ότι είναι λίγο πιο δύσκολο από αυτό που μας είχαν περιγράψει. Στα πρώτα 1,35 χιλιόμετρα από την εκκλησία, θα συναντήσουμε τον πρώτο χωματόδρομο που θα διασχίσουμε. Στην συνέχεια μπαίνουμε πάλι μέσα σε πυκνό δάσος που σε 400 μέτρα περίπου θα συναντήσουμε ένα ξέφωτο, από όπου μπορούμε να αντικρίσουμε την περιοχή Λούστρα, από την οποία και ξεκινήσαμε. Μέχρι αυτό το σημείο έχουμε ανέβει 250 μέτρα υψομετρικής θετικής συνολικά, όμως έχετε στον νου σας πως από αυτό το σημείο και ύστερα, τα πράγματα δυσκολεύουν.Το μονοπάτι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πετρώδες (φωτογραφία πάνω αριστερά) και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες με την εμφάνιση υγρασίας στο έδαφος, το οποίο γίνεται ακόμα πιο απαιτητικό, για αυτό συνίσταται προσοχή. Ακολουθώντας το μονοπάτι, έχουμε στα αριστερά μας μια ρεματιά που είναι ο οδηγός μας για να φθάσουμε στον δεύτερο χωματόδρομο της διαδρομής. Μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να διανύσουμε ακόμα 1,91 χιλιόμετρα και 454 μέτρα θετικής υψομετρικής (!) σε απαιτητικό έδαφος.


Έχοντας προσεγγίσει τον δεύτερο χωματόδρομο, είναι μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση πριν το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Από αυτό το σημείο, ακολουθούμε τον ελαφρώς κατηφορικό δρόμο για περίπου 1 χιλιόμετρο. Στην πρώτη διχάλα που συναντάμε συνεχίζουμε αριστερά. Απομένουν ακόμη 1,58 χιλιόμετρα και 226 μέτρα θετικής υψομετρικής για την κορυφή Κοκκινάρι. Φαίνεται σύντομο αλλά δεν είναι και τόσο, ειδικά αν συμμεριστούμε και την κούραση από την προηγούμενη διαδρομή. Το μονοπάτι από εδώ και πάνω είναι μέσα σε πυκνή βλάστηση, και πολλές φορές θα κληθούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα χέρια μας για να ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια. Μεγάλοι βράχοι και απότομα κατεβάσματα σε στενά συμπλέγματα βράχων και κλαδιών είναι το μοτίβο που επικρατεί. Μόλις ξεπεράσουμε και αυτά τα εμπόδια, βγαίνουμε στην άγονη γραμμή του βουνού, που μόνο το λιθόστρωτο μονοπάτι μας χωρίζει από την κορυφή του.


Περίπου 3 ώρες μετά και φτάνοντας στην κορυφή του βουνού νιώθει κανείς πως αντιμετώπισε ένα άγριο βουνό, αλλά παρόλα αυτά φυσικό χωρίς ιδιαίτερες παρεμβολές από τον ανθρώπινο παράγοντα. Οι καιρικές συνθήκες δεν μας ευνόησαν ώστε να απολαύσουμε την απίστευτη θέα που προσφέρει η συγκεκριμένη κορυφή προς τον Κορινθιακό κόλπο. Ωστόσο, στην περίπτωση μας σταθήκαμε τυχεροί γιατί απολαύσαμε το ζεστό μας τσάι "μέσα" στα σύννεφα. Με την εμφάνιση του χιονιού από τις προηγούμενες μέρες και την θερμοκρασία στην κορυφή να αγγίζει τους 3 βαθμούς Κελσίου, ένα ζεστό ρόφημα μας έκανε να ανακτήσουμε δυνάμεις για την επιστροφή.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


Συνολικό μήκος 6,28 χιλιόμετρα Υψόμετρο αφετηρίας 1.034 μέτρα

Συνολικό μήκος μετ' επιστροφής 12,56 χιλιόμετρα Μέγιστο υψόμετρο 1.909 μέτρα

Εκτιμώμενη διάρκεια ανάβασης (κορυφή) 3-4 ώρες Θετική υψομετρική +962 μέτρα

Εκτιμώμενη διάρκεια κατάβασης (Αγ. Τριάδα) 2,5-3,5 ώρες
262 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων