top of page
Search
  • Writer's pictureGeorge Rach

Καταρράκτης Τρύπης : Ένα μονοπάτι με μοναδικές εικόνες.

Updated: Oct 22, 2021



Είναι αυτό που περιγράφει και η επικεφαλίδα του άρθρου, ένας καταρράκτης που έχει τρυπήσει τον βράχο του βουνού και ξεχύνεται προς τα έξω. Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά δίπλα του υπάρχει και ένας ακόμη καταρράκτης, εξίσου εντυπωσιακός και καθηλωτικός.

Τους εν λόγω καταρράκτες, θα συναντήσουμε στην χαράδρα της Βελίτσας που βρίσκεται στον Βορειοανατολικό Παρνασσό. Για να περπατήσει κάποιος και να θαυμάσει τους καταρράκτες πρέπει να αρχίσει από την Τιθορέα που εδρεύει στον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας του Νομού Φθιώτιδας. Το μικρό χωριό που είναι χτισμένο στην σκιά ενός τεράστιου βράχου βρίσκεται σε υψόμετρο 440 μέτρων και αποτελεί την αφετηρία της διαδρομής μας.


Ξεκινάμε από το άγαλμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου στο πάνω μέρος του χωριού και μπαίνουμε κατευθείαν σε μονοπάτι . Με αρχικό υψόμετρο τα 451 μέτρα ακολουθούμε την κόκκινη σήμανση και με μικρή κατηφορική κλίση συναντάμε το φαράγγι Καχάλα το οποίο και διασχίζουμε. Έπειτα συνεχίζουμε το ελαφρώς ανηφορικό κομμάτι και συναντάμε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ενώ στα δεξιά μας μπορούμε να παρατηρήσουμε την σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου (την πεζοπορία μπορείτε να ξεκινήσετε και από την εκκλησία, στην οποία θα πρέπει να φτάσετε με αυτοκίνητο μέσω αγροτικού δρόμου).




Από το σημείο αυτό, η βλάστηση αλλάζει και η πυκνή κάλυψη από δέντρα Κεφαλλονίτικης Ελάτης αποτελεί πλέον τον οδηγό μας. Συνεχίζουμε σε μικρή ανηφορική κλίση για λίγο ακόμη και στην συνέχεια κατευθυνόμαστε μέσα στο δάσος, όπου μετά από λίγο συναντάμε το "Διπόταμο", ένα σημείο μέσα στην χαράδρα Βελίτσα, στο οποίο σμίγουν δύο ρέματα. Αξίζει στο συγκεκριμένο σημείο να σταματήσουμε για ξεκούραση και φωτογραφίες, καθώς χαρακτηρίζεται για την μοναδική του ομορφιά.

Το μονοπάτι μετά από αυτό το σημείο αλλάζει και αποκτά ανηφορική κλίση, όπου κατευθυνόμαστε πλέον ακολουθώντας τα Μπλέ Σημάδια, αλλά πάλι μέσα σε πυκνό δάσος .


Μετά από την απότομη κλίση φτάνουμε στο πρώτο αναρριχητικό εμπόδιο, ένα σωλήνα παροχής νερού τον οποίο ανεβαίνουμε με την βοήθεια σχοινιού που υπάρχει τοποθετημένο στο σημείο αυτό. Ανεβαίνοντας στον βράχο, θα αντικρίσουμε μια απίστευτα όμορφη θέα προς τις απότομες πλαγιές του Παρνασσού, που σίγουρα θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.




Και αν νομίζετε πως τα εμπόδια έχουν τελειώσει, κάνετε λάθος...Μετά τον πρώτο σωλήνα που μόλις ανεβήκαμε θα ακολουθήσει εύκολη πεζοπορική διαδρομή μέχρι να βρεθούμε στο σημείο που υπάρχει μία μεγάλη σιδερένια σκάλα, ύψους 20 μέτρων. Θέλει μεγάλη προσοχή τόσο στην ανάβαση όσο και στην κατάβαση αυτής, καθώς η σκάλα είναι συνήθως βρεγμένη και υπάρχει ο κίνδυνος να γλιστρήσουμε αν δεν είμαστε προσεκτικοί ! Μόλις κατορθώσουμε και αυτόν τον άθλο (κατά την γνώμη μου ο πιο απαιτητικός της διαδρομής!), συνεχίζουμε για ακόμη λίγο, ενώ στο βάθος έχει ήδη αρχίσει να διακρίνετε ο μεγάλο καταρράκτη.




"Δες εδώ το βίντεο μας"



Λίγα μέτρα πριν φτάσετε στους καταρράκτες, οι μικρές προκλήσεις δεν σταματούν καθώς αυτή την φορά θα διασχίσουμε ένα λεπτό τσιμεντένιο τοιχίο με τη βοήθεια ενός συρματόσχοινου που είναι τοποθετημένο στο βράχο. Κουράγιο, είστε μόνο λίγα μέτρα μακριά από τον πρώτο καταρράκτη που θα σας αποζημιώσει μόλις τον πρωτοαντικρίσετε.



Τέλος, μία μικρή καταρρίχηση και φτάσαμε στον μεγάλο καταρράκτη ύψους 82 μέτρων! Πελώριος και επιβλητικός, μας χαρίζει εικόνες που θα μας μείνουν χαραγμένες στο μυαλό.

Έπειτα από 6,6 χιλιόμετρα και κάτι λιγότερο από 4 ώρες περπατήματος και "σκαρφαλώματος", διαπιστώνει κανείς πως άξιζε η κάθε ταλαιπωρία που πέρασε.

Και αν δεν σας πτοεί το κρύο, μία γρήγορη βουτιά στις όχθες του θα σας αναζωογονήσει, με την θερμοκρασία του νερού να ξεπερνάει μετά βίας τους 11 βαθμούς.

Η επιστροφή στο χωριό γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή, άρα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα πάντα εις διπλούν!


















ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


Συνολικό μήκος 13,33 χιλιόμετρα Υψόμετρο αφετηρίας 451 μέτρα

Απόσταση μέχρι Διπόταμο 4,20 χιλιόμετρα Μέγιστο υψόμετρο 1.131 μέτρα

Διπόταμο μέχρι καταρράκτες 2,10 χιλιόμετρα Θετική υψομετρική +890 μέτρα





988 views0 comments
bottom of page