• George Rach

Καταφύγιο Οίτης - Πυρά Ηρακλέους

Έγινε ενημέρωση: 22 Οκτ 2021

«ένα κομμάτι της μυθολογίας»

Αν και μόλις έχουμε διανύσει τις πρώτες μέρες της Άνοιξης, μια μέρα με καλοκαιρινά στοιχεία θα σταθεί αφορμή για να επισκεφτούμε το όμορφο βουνό της Οίτης. Το βουνό της Οίτης είναι μοιρασμένο ανάμεσα στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. Συνορεύει στα νότια με την Γκιώνα, στα δυτικά με τα Βαρδούσια και στα ανατολικά με το Καλλίδρομο. Ακόμη, στις πλαγιές της σχηματίζονται πολλά υδάτινα ρεύματα και ρυάκια. Η πρόσβαση στο βουνό είναι εύκολη καθώς απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από την Λαμία και 40 χιλιόμετρα από την Άμφισσα, και η διαδρομή μέσα στα έλατα είναι απλά μαγευτική.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το Κέντρο Ορεινών Δραστηριοτήτων "Καταφύγιο-Οίτη", ένα μέρος που κάθε λάτρης της φύσης πρέπει να επισκεφτεί. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς διαθέτει πάρκο περιπέτειας για τους μικρούς μας φίλους όσο και ποικιλία δραστηριοτήτων για τους ενήλικες. Πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία βουνού, snowmobile... και για τους φανατικούς της χιονοδρομίας Cat Ski, καταβάσεις δηλαδή με σκι είτε σανίδα σε ελεύθερη διαδρομή μέσα στο απάτητο χιόνι! Αν παρόλα αυτά δεν σε συγκινούν οι δραστηριότητες υπαίθρου, μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου ρόφημα συντροφιά με ένα σπιτικό γλυκό απολαμβάνοντας την θέα προς τις κορυφές της Γκιώνας στον υπέροχο χώρο του Bar.

Σταθμεύουμε το αυτοκίνητο μας στον εξωτερικό χώρο από το Καταφύγιο-Οίτη. Το μονοπάτι αρχίζει στα δεξιά του καταφυγίου και σε λίγα μέτρα μπαίνουμε στο πυκνό ελατόδασος. Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής, διασχίζουμε μονοπάτι κατάβασης για ποδήλατα Downhill με αρκετά ξύλινα άλματα και κατασκευές. Το αρχικό μας υψόμετρο είναι στα 1250 μέτρα και αρχικά περπατάμε 800 μέτρα μέχρι να συναντήσουμε τον πρώτο χωματόδρομο. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο σε όλο το μέρος του με αρκετές ταμπέλες και κόκκινα σημάδια που μας καθοδηγούν. Στην συνέχεια του χωματόδρομου ξανά μπαίνουμε στο ποδηλατικό μονοπάτι .

Στα 1,36 χιλιόμετρα θα συναντήσουμε έναν δεύτερο χωματόδρομο με το υψόμετρο να είναι 1.480 μέτρα. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο μέχρι να βρούμε ένα κομμάτι με βράχια στα δεξιά μας αλλά με μικρή κλίση. Από αυτό το σημείο και για ακόμη 360 μέτρα η κλίση θα είναι ελαφρώς ανηφορική, αλλά παρόλα αυτά εύκολη. Ενώ κινούμαστε μέσα στο πυκνό δάσος με τα ψηλά έλατα, αρκετά σύντομα φτάνουμε στην κορυφή "Πυργάκια". Έχοντας διανύσει 1,92 χιλιόμετρα μέχρι στιγμής και με το υψόμετρο μας να είναι 1.576 μέτρα, θα βρεθούμε στο ιδανικό σημείο για ένα μικρό διάλλειμα. Η περιμετρική θέα που προσφέρει το σημείο στα γύρω βουνά με τις χιονισμένες τους κορυφές μας κλέβουν τις εντυπώσεις !


Συνεχίζουμε Βόρεια σε έδαφος με κατηφορική κλίση. Για 400 μέτρα ακολουθούμε τα σημάδια μέχρι να βρεθούμε σε ένα άνοιγμα του δάσους. Το υψόμετρο σε αυτό το σημείο είναι 1.489 μέτρα. Στην συνέχεια, μας περιμένει υψομετρική άνοδος 185 μέτρων για να φτάσουμε σε ένα δεύτερο άνοιγμα στα 4,37 χιλιόμετρα από την εκκίνηση της διαδρομής μας. Συνεχίζοντας ξανά μέσα στο δάσος και πολύ σύντομα βρισκόμαστε στα 1.699 μέτρα υψόμετρο όπου και βρίσκεται η δεύτερη κορυφή του μονοπατιού, η "Μακρυράχη".

Από αυτό το σημείο και έπειτα θα μας συντροφεύει η κατηφορική κλίση. Διασχίζοντας τις πλαγιές με τα κατά μέρους χιονισμένα σημεία και τον ήλιο να μας ζεσταίνει, μπορούμε να πούμε σίγουρα πως ο καιρός μας έκανε το καλύτερο δώρο. Δεν απέχουμε πολύ από τον προορισμό μας και χωρίς να το καταλάβουμε φτάνουμε στην τοποθεσία Πυρά. Γνωστή και ως «Πυρά Ηρακλέους» είναι η τοποθεσία που κατά την μυθολογία ο Ηρακλής άναψε μεγάλη φωτιά για να γλυτώσει από τον χιτώνα του Νέσσου, τον οποίο είχε δηλητηριάσει η Δηιάνειρα εν αγνοία της. Στο σημείο σώζονται μέχρι και σήμερα ερείπια ορθογώνιας στοάς, κίονες ναού του 3ου αιώνα π.Χ. καθώς και Νότια του ναού υπάρχει βωμός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την αρχαϊκή εποχή μέχρι την έλευση των Ρωμαίων.

Στο σημείο θα βρούμε πινακίδες που θα μας οδηγήσουν στον αρχαιολογικό χώρο. Στα 6,08 χιλιόμετρα της διαδρομής θα συναντήσουμε την είσοδο του χώρου, που έπειτα από 400 μέτρα θα συναντήσουμε να πρώτα απομεινάρια αρχαίου πολιτισμού. Στην περιοχή υπάρχει και μια γνωστή Καταβόθρα σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το τέλος της διαδρομής μας. Πρόκειται για ένα υπόγειο ποτάμι 120 μέτρων που τα πρώτα 100 μέτρα της κοίτη είναι φαρδιά και καταλήγουν σε στενό κομμάτι. Σίγουρα αξίζει λίγο από τον χρόνο σας για να την επισκεφθείτε.


"Δες το σχετικό βίντεο με την διαδρομή"


Για την επιστροφή μας τώρα θα κατευθυνθούμε σε χωματόδρομο για 6 χιλιόμετρα με κατεύθυνση προς το χωριό Πυρά μέχρι να συναντήσουμε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Από εκεί και έπειτα μας χωρίζουν 5 χιλιόμετρα μέχρι το Καταφύγιο-Οίτη. Σε περίπτωση που υπάρχει τζιπ αυτοκίνητο, η προσέγγιση στο σημείο που τελειώνει η διαδρομή είναι ακόμη πιο εύκολη. Τέλος, φτάνοντας στο σημείο που ξεκινήσαμε και ενώ έχουμε περπατήσει σε μία αδιαμφισβήτητα πανέμορφη διαδρομή, τι καλύτερο από το να απολαύσουμε ένα τσίπουρο με τον μεζέ του κάτω από τον ζεστό ήλιο μέχρι να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


Συνολικό μήκος 6,96 χιλιόμετρα Υψόμετρο αφετηρίας 1.250 μέτρα

Απόσταση μέχρι "Πυργάκια" 1,92 χιλιόμετρα Μέγιστο υψόμετρο 1.699 μέτρα

Απόσταση "Πυργάκια"-"Μακρυράχη" 3,24 χιλιόμετρα Θετική υψομετρική +653 μέτρα436 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων