top of page
Search
  • Writer's pictureGeorge Rach

Φαράγγι της Ρεκκάς: Η ραχοκοκαλιά της Γκιώνας

Updated: Oct 22, 2021


Το Φαράγγι της Ρεκκάς είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Γκιώνας, βρίσκετε στο χωριό Βίνιανη στο Προσήλιο το οποίο είναι λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άμφισσα. Δύσκολο και απαιτητικό αλλά παρόλα αυτά όμορφο και μοναδικό, και θα το διαπιστώσει εύκολα όποιος το περπατήσει από τα πρώτα κιόλας μέτρα. Με πλούσια χλωρίδα και πανίδα είναι ένας σπάνιος βιότοπος που θα συναρπάσει τον κάθε φυσιολάτρη. Η απότομες πλαγιές του βουνού με τα έλατα που ξεπετάγονται από τους βράχους και δημιουργούν μικρά δάση θα σας συναρπάσουν. Το φαράγγι είναι γνωστό και ως μέρος που ζούνε αγριόγιδα, καθώς αν σταθείτε τυχεροί θα τα απολαύσετε καθώς σκαρφαλώνουν στις απότομες πλαγιές του φαραγγιού.


Η αρχή της διαδρομής θα γίνει λίγο έξω από το χωριό της Βίνιανης και σε υψόμετρο 538 μέτρων. Κατευθυνόμαστε σε ρέμα που εύκολα θα εντοπίσουμε και ξεκινάμε να το περπατάμε. Τα πρώτα χιλιόμετρα είναι μέσα στο ρέμα και το έδαφος είναι πετρώδες και δύσκολο στο περπάτημα του. Τα πεζοπορικά μποτάκια θεωρούνται απαραίτητα για τέτοιου τύπου έδαφος, ώστε να ελαχιστοποιήθει το ενδεχόμενο τραυματισμούς. Για περίπου 2 ώρες το μοτίβο στο έδαφος δεν αλλάζει καθώς κατευθυνόμαστε πιο βαθιά στο φαράγγι. Συνολικά θα πρέπει να καλύψουμε 6,50 χιλιόμετρα και 517 μέτρα θετικής υψομετρικής για να βρεθούμε στην περιοχή "Μύλοι" όπου βρίσκονται παλιά ερείπια νερόμυλων.


Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως το Φαράγγι της Ρεκκάς ήταν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας καταφύγιο για τους Έλληνες κλεφταρματολούς, και το 1942 είχε δοθεί μάχη στην περιοχή "Μύλος" ανάμεσα σε Έλληνες αντάρτες υπό την αρχηγία του Άρη Βελουχιώτη και ιταλικού αποσπάσματος. Η συντριπτική ήττα των Ιταλών οδήγησε σε αντίποινα στην καταστροφή της Σεγδίτσας, στο σημερινό Προσήλιο.

Επιστρέφοντας στην διαδρομή....Πλέον κατευθυνόμαστε σε πυκνό ελατόδασος με σηματοδοτημένο μονοπάτι και ελαφρώς ανηφορική κλίση. Για 4 χιλιόμετρα ακόμα περπατάμε ανάμεσα στα έλατα και τους επιβλητικούς βράχους που υψώνονται από πάνω μας. Φτάνουμε σε ένα μεγάλο άνοιγμα του φαραγγιού, έχοντας προσθέσει ακόμα 400 μέτρα θετικής υψομετρικής στο σύνολο μας προετοιμαζόμαστε για το μικρό σε μήκος αλλά με μεγάλη ανηφορική κλήση μονοπάτι.


"Απόλαυσε στιγμές της διαδρομής μας"



Έπειτα από περίπου 4 ώρες και 40 λεπτά και 13,80 χιλιόμετρα, έχουμε φτάσει στην περιοχή Λάκα Καβούνη. Σε αυτό το σημείο στεγάζετε το καταφύγιο του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών [Καταφύγιο Γκιώνας (poa.gr)] που είναι πλήρως λειτουργικό και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 20 άτομα. Εκεί θα βρείτε επίσης και πηγή με πόσιμο νερό για να προμηθευτείτε. Η κορυφή της Γκιώνας (Πυραμίδα 2.510 μέτρα) απέχει περίπου 2 ώρες. Θα ήταν ιδανική η διανυκτέρευση στο καταφύγιο, ώστε να έχετε την δυνατότητα να περπατήσετε ως την ψηλότερη κορυφή της Στερεάς Ελλάδας και να θαυμάσετε την θέα από εκεί. Δυστυχώς εμείς δεν επισκεφτήκαμε την Πυραμίδα, αλλά ούτε διανυκτερεύσαμε εκεί, επιλέξαμε όμως να κατεβούμε το ίδιο μονοπάτι μέχρι την αφετηρία μας και να συμπληρώσουμε συνολικά 27 χιλιόμετρα μέσα στην ίδια μέρα. Επίσης αρκετοί πεζοπόροι επιλέγουν την προσέγγιση με αυτοκίνητο στο καταφύγιο μέσω χωματόδρομου, ώστε να πραγματοποιήσουν τη διαδρομή κατηφορίζοντας.



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


Συνολικό μήκος 27,60 χιλιόμετρα Υψόμετρο αφετηρίας 538 μέτρα

Απόσταση μέχρι το καταφύγιο 13,80 χιλιόμετρα Μέγιστο υψόμετρο 1.795 μέτρα

Εκτιμώμενη διάρκεια διαδρομής (καταφύγιο) ~4,5-5,5 ώρες Θετική υψομετρική +1.373 μέτρα




238 views0 comments
bottom of page