• George Rach

Αθανάσιος Διάκος- ΕΟΣ Άμφισσας- Μετερίζια

«ένα μοναδικό αλπικό τοπίο στο κέντρο της Ελλάδας»

Τα Βαρδούσια Όρη είναι το νοτιότερο σύμπλεγμα βουνών που συμπεριλαμβάνεται στην "ραχοκοκαλιά" της Πίνδου. Εκτείνονται στην βορειοδυτική Φωκίδα και είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ρούμελης μετά την Γκιώνα, με ύψος 2.495 μέτρα (κορυφή Κόρακας).

Χαρακτηρίζονται από απότομες και ψηλές κορυφές, απέραντα λιβάδια και άφθονα νερά που αναμφίβολα θα συναρπάσουν όποιον αποφασίσει να τα εξερευνήσει.

Η διαδρομή μου περπατήσαμε έχει αφετηρία το χωριό Αθανάσιος Διάκος (Άνω Μουσουνίτσα) που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νομού Φωκίδας.

Ξεκινώντας από την πλατεία του χωριού στα σχεδόν 1.000 μέτρα υψόμετρο, θα διαπιστώσουμε ήδη πολύ γρήγορα την έντονη βλάστηση του τόπου. Πλατάνια και έλατα περιτριγυρίζουν τα σπίτια του χωριού.

Κατευθυνόμαστε δυτικά και πολύ γρήγορα σε 400 μέτρα μπαίνουμε στο μονοπάτι της διαδρομής.

Στην συνέχεια, συναντάμε το πρώτο εικονοστάσι και έπειτα από 830 μέτρα από την έναρξη της διαδρομής συναντάμε τον πρώτο χωματόδρομο στα 1.166 μέτρα υψόμετρο.

Το έδαφος της διαδρομής στα πρώτα χιλιόμετρα είναι αρκετά σαθρό λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Σε μερικές απότομες ανηφόρες χρειάζεται προσοχή για να μην γλιστρήσουμε. Στα 1.280 μέτρα από την εκκίνηση, συναντάμε την πρώτη διασταύρωση και έπειτα συνεχίζουμε σε μονοπάτι.

1.100 μέτρα και 30 μέτρα υψομετρική διαφορά θα πρέπει να διανύσουμε ακόμη για να βρεθούμε πάλι στον δεύτερο χωματόδρομο της διαδρομής.

Ήδη κινούμαστε μέσα σε πυκνό ελατόδασος με τις κορυφές των βουνών να ξεπροβάλουν μέσα από αυτά. Από το σημείο αυτό η αλπική ομορφιά του μέρους αρχίζει να φανερώνεται, με καταπράσινα λιβάδια και ρυάκια να σχηματίζονται από το λιώσιμο των χιονιών.Πλέον στα 4 χιλιόμετρα από το χωριό του Αθανάσιου Διάκου και ενώ έχουμε αφήσει πίσω μας το πυκνό δάσος, κατευθυνόμαστε σε ανοιχτό τοπίο και καθαρή θέα πλέον προς τις κορυφές του βουνού. Θα συναντήσουμε ένα μικρό αλλά παρόλα αυτά εντυπωσιακό ρυάκι που χωρίζει την πλαγία στα δυο το οποίο και ακολουθούμε. Το υψόμετρο αγγίζει πλέον τα 1,651 μέτρα και μας χωρίζουν ακόμη 190 μέτρα θετικής υψομετρικής για να φτάσουμε στο Καταφύγιο ΕΟΣ Άμφισσας. Το καταφύγιο προσφέρει διαμονή και ό,τι είναι απαραίτητο για να διανυκτερεύσετε σε ένα από τα ωραιότερα αλπικά τοπία της χώρας μας.


Παίρνοντας μία ανάσα και απολαμβάνοντας την θέα με έναν ζεστό καφέ στο χέρι από το καταφύγιο, εξοπλιζόμαστε με δυνάμεις για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μας. Ήδη από το καταφύγιο της Άμφισσας φαίνεται στο βάθος το Καταφύγιο ΠΟΑ του συλλόγου Αθηνών. Με μόνο 900 μέτρα απόσταση να τα χωρίζει και 100 μέτρα υψομετρικής διαφοράς φθάνουμε στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής. Από αυτό το σημείο φανερώνεται το φαρδύ διάσελο από τα Μετερίζια που δείχνει εντυπωσιακό καθώς ξεπροβάλει ανάμεσα στην χαράδρα του βουνού. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να αναφέρουμε πως το Καταφύγιο ΠΟΑ δεν είναι σε συνεχής λειτουργία και αν κάποιος χρειαστεί να διανυκτερεύσει εκεί θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τον Σύλλογο Αθηνών.

Μπορείς να παρακολουθήσεις το βίντεο μας με στιγμιότυπα από την διαδρομήΠερίπου 7,140 χιλιόμετρα από την αρχή της διαδρομής και 1.982 μέτρα υψόμετρο για να βρεθούμε στην τοποθεσία Μετερίζια. Σε αυτό το σημείο που κατά τον εμφύλιο πόλεμο είχαν δημιουργήσει οι αντιστασιακοί πυροβολεία για να αμυνθούν και να ελέγχουν το πέρασμα. Τα απομεινάρια από εκείνη την εποχή μας μαρτυρούν την ιστορική σημασία του μέρους και την σημαντική γεωγραφική του τοποθεσία. Στο βάθος εμφανίζεται και η λίμνη του Μόρνου, ενώ βρισκόμαστε περιτριγυρισμένοι από τις ψηλές και κοφτές κορυφές τον Βαρδουσίων που παρά τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες (τέλη Μαίου) έχουν κρατήσει ακόμη λίγο χιόνι για να μας εντυπωσιάσουν.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


Συνολικό μήκος 7,14 χιλιόμετρα Υψόμετρο αφετηρίας 1.019 μέτρα

Απόσταση μέχρι το "Καταφύγιο" 5,47 χιλιόμετρα Μέγιστο υψόμετρο 1.982 μέτρα

Απόσταση από "Καταφύγιο"-"Πυροβολεία 1,69 χιλιόμετρα Μέγιστο υψόμετρο 963 μέτρα

33 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων