• George Rach

Αρχαίο Μονοπάτι Κίρρας-Δελφών

«στα χνάρια των αρχαίων προσκυνητών»

Τι καλύτερο από το να κάνεις αναδρομή στο παρελθόν μέσα από όμορφες διαδρομές...!!!

Γι' αυτό και αποφασίσαμε να περπατήσουμε σε ένα από τα πιο γνωστά μονοπάτια του τόπου μας, αυτό που ενώνει την Κίρρα με τους Δελφούς μέσα από μία ξεχωριστά όμορφη διαδρομή με ιστορικό ενδιαφέρον.

Ο "Ομφαλός της Γης" όπως είναι ευρέως γνωστή η περιοχή των Δελφών, ήταν το σημαντικότερο Μαντείο του τότε αρχαιοελληνικού κόσμου, ενώ αποτελούσε και χώρο αφιερωμένο στην λατρεία του θεού Απόλλωνα. Οι προσκυνητές της αρχαίας εποχής προσέγγιζαν τους Δελφούς μέσω του λιμανιού τους που βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Κίρρας.

Η αρχαία Κίρρα εκτός ότι ήταν το "λιμάνι" των Δελφών, ήταν ακόμη και ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια θρησκευτικού ενδιαφέροντος εκείνων των χρόνων. Στην περιοχή της σώζονται αρχαία ευρήματα, κομμάτια από το παλιό λιμάνι καθώς και απομεινάρια από το επισκευαστικό ναυπηγείο. Έχοντας σαν αφετηρία της διαδρομής μας τον αρχαίο Φάρο που βρίσκεται στην παραλιακή οδό της Κίρρας, κατευθυνόμαστε βόρεια. Τα πρώτα 600 μέτρα διασχίζουμε την πόλη της Κίρρας και συναντάμε την Περιφερειακή Οδό Κίρρας-Ιτέας, που επίσης διασχίζουμε. Από αυτό το σημείο και για τα επόμενα 1,73 χιλιόμετρα κατευθυνόμαστε σε ασφαλτοστρωμένο αγροτικό δρόμο με αιωνόβιες ελιές τριγύρω μας, μέχρι να φτάσουμε στο Εκκλησάκι του "Αγίου Πολύκαρπου". Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχήσουμε μήπως χάσουμε τον δρόμο μας...


Ο ΣΧΟ Ιτέας-Κίρρας (Σύλλογος Χιονοδρόμων-Ορειβατών) έχει κάνει εξαιρετική δουλεία στην σήμανση και την ανάδειξη του αρχαίου μονοπατιού. Συνεχίζοντας, αφήνουμε την άσφαλτο και μπαίνουμε σε χωματόδρομο που για 1,4 χιλιόμετρα κινούμαστε και πάλι βόρεια μέχρι να συναντήσουμε την πρώτη πέτρινη βρύση. Έπειτα, κατευθυνόμαστε αριστερά και ακολουθούμε το δρόμο για 500 μέτρα μέχρι να συναντήσουμε την δεύτερη πέτρινη βρύση, που μας δείχνει τον δρόμο για το μονοπάτι. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε πως αν κάποιος θέλει να αποφύγει αυτό το πρώτο κομμάτι, μπορεί να προσεγγίσει το σημείο και με αυτοκίνητο μέσω του δρόμου Ιτέας-Χρισσού.

Πλέον το υψόμετρο είναι 55 μέτρα και από αυτό το σημείο μπαίνουμε σε μονοπάτι ελαφρώς ανηφορικό. Θα συναντήσουμε αρκετές κίτρινες ταμπέλες που θα μας καθοδηγήσουν μέχρι τα πρώτα πέτρινα σκαλοπάτια, που είναι ουσιαστικά και η αρχή του μονοπατιού. Δεν θα χρειαστεί να περπατήσουμε αρκετά για να αντικρίσουμε το πρώτο χωριό, και φυσικά μιλάμε για το Χρισσό. Στα συνολικά 5,24 χιλιόμετρα της διαδρομής μας θα βρεθούμε στο εκκλησάκι του "Αγίου Γεωργίου", που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Το υψόμετρο είναι 144 μέτρα και είναι ένα ιδανικό σημείο για να κάνουμε ένα γρήγορο διάλλειμα, να απολαύσουμε την θέα προς τον Ελαιώνα της Αμφίσσης με τις υπέρ-αιωνόβιες ελιές του και να θαυμάσουμε στο βάθος τον Κορινθιακό κόλπο.

Συνεχίζοντας, με κατεύθυνση πάλι βόρεια φτάνουμε στο Χρισσό μετά από περίπου 1 χιλιόμετρο και ελάχιστη αύξηση στην υψομετρική διαφορά (188 μέτρα). Διασχίζουμε τους δρόμους του χωριού με κατεύθυνση προς το Νεκροταφείο και αμέσως μετά στρίβουμε αριστερά προς το Δημοτικό Σχολείο. Μετά από μία μικρή και σύντομη ασφάλτινη ανηφόρα, θα βρεθούμε σε ένα άνοιγμα του δρόμου με μία ταμπέλα να μας κατευθύνει προς το Εκκλησάκι του "Αγίου Χαραλάμπους".

Ένα μικρό τσιμεντένιο μονοπάτι μας χωρίζει από το εκκλησάκι με την όμορφη θέα. Το υψόμετρο είναι στα 241 μέτρα και μας χωρίζουν 307 μέτρα θετικής υψομετρικής μέχρι τους Δελφούς. Το μονοπάτι από το σημείο αυτό γίνεται ανά κομμάτια βραχώδες, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια τεχνική δυσκολία. Σε 700 μέτρα από το εκκλησάκι συναντάμε ασφάλτινο δρόμο, τον οποίο και διασχίζουμε. Στην συνέχεια, ακολουθεί ένα μικρό μονοπάτι και ξανά διασχίζουμε πάλι άλλο κομμάτι του ίδιου δρόμου, μέχρι να μπούμε πάλι σε ανηφορικό χωματόδρομο.

Φτάνουμε σε ένα κομμάτι του καναλιού του Μόρνου, το οποίο και περνάμε από το τσιμεντένιο άνοιγμα. Το συγκεκριμένο κανάλι νερού τροφοδοτεί κατά κύριο λόγο την Αθήνα καθώς και τις γύρω περιοχές που διασχίζει κατά την διαδρομή του. Συνολικά 2,37 χιλιόμετρα και 200 μέτρα υψομετρικής διαφοράς μας χωρίζουν από τους Δελφούς. Συνεχίζοντας, με κατεύθυνση προς του Δελφούς μπαίνουμε σε ελαφρώς δασικό μονοπάτι με διαδοχικές στροφές που μας αυξάνουν σταδιακά το υψόμετρο. Πλέον το μονοπάτι αποτελείται από πέτρινα σκαλοπάτια, που μας μαρτυρούν την αρχαία προέλευσή του. Λίγο πριν φτάσουμε στην πόλη τον Δελφών, αντικρίζουμε την θέα πίσω μας που μας αποζημιώνει και με το παραπάνω αλλά παράλληλα μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Όταν οι πρόγονοί μας έφταναν με τα πλοία τους στο λιμάνι της Κίρρας και ακολουθούσαν το μονοπάτι που περπατήσαμε μέχρι τους Δελφούς, ώστε να πάρουν τον χρησμό από την Πυθία.

Τέλος, μετά από 10,54 χιλιόμετρα έχουμε φτάσει στην "ιερή πόλη του Απόλλωνα" που μας αποδεικνύει και με το παραπάνω τον λόγο που την αποκαλούσαν κέντρο της Γης. Σε αυτό το σημείο, μία επίσκεψη στο Μουσείο των Δελφών θεωρείται απαραίτητη για να θαυμάσουμε τα αρχαία ευρήματα της τότε εποχής και να περιηγηθούμε στην αρχαία πόλη.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


Συνολικό μήκος 10,54 χιλιόμετρα Υψόμετρο αφετηρίας 0 μέτρα

Απόσταση μέχρι Πέτρινη βρύση 4,34 χιλιόμετρα Μέγιστο υψόμετρο 553 μέτρα

Απόσταση από Πέτρινη βρύση-Δελφούς 6,22 χιλιόμετρα Θετική υψομετρική +553 μέτρα


653 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων