• George Rach

Χειμερινή Ένδυση ΠεζοπορίαςΧειμώνας πλέον αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να απολαύσουμε μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή, ακόμα και τους πιο κρύους μήνες του έτους. Σίγουρα δεν γνωρίζαμε όλοι τι είναι σωστό να φοράμε όταν πρώτο-ανεβήκαμε στα βουνά, αλλά με τον καιρό βρήκαμε τον σωστό και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Παρακάτω θα μπορέσεις να βρεις μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την χειμερινή ένδυση, ώστε να μην την πατήσεις σαν "πρωτάρης".


Τεχνικά ρούχα

Σίγουρα έχεις ξανά ακούσει τον όρο τεχνικά ρούχα, αλλά ίσως να μην έχεις ακούσει γιατί διαφοροποιούνται από τα καθημερινά μας ρούχα. Όπως προδίδει και το όνομα τους είναι ρούχα ειδικού τύπου για υπαίθριες δραστηριότητες, που διαφέρουν κατά πολύ στα υφάσματα τους και στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά από τα κοινά μας ρούχα. Τι μπορεί όμως να μας προσφέρει ένα τεχνικό ρούχο ;

  1. Να διατηρήσει την θερμική ισορροπία του σώματος μας σταθερή

  2. Να μας κρατάει στεγνούς από την παραγωγή ιδρώτα

  3. Να μας προστατεύει από τους εξωτερικούς παράγοντες

  4. Να είναι ελαφριά σε βάρος και κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά

  5. Να στεγνώνουν εύκολα και να είναι διαπνέοντα

  6. Να έχουν αντιμυκητιακή επεξεργασία

Με βάση τους παραπάνω παράγοντες θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας την χρήση βαμβακερών υφασμάτων, για τον λόγο ότι το βαμβάκι κατακρατά αρκετή ποσότητα υγρών και άρα καθίσταται απαγορευτικό για χρήση σε βουνό και ιδιαίτερα τον χειμώνα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα πιο τεχνικά υφάσματα όπως είναι το μαλλί (merino wool) , ο πολυεστέρας (polyester), το πολυπροπυλένιο (polypropylen), το νάιλον (nylon), το τεφλόν (teflon) και το λίκρα (lycra). Τα συγκεκριμένα υφάσματα έχουν την βασική ιδιότητα να απορροφούν μόνο το 1% του βάρους τους σε υγρό, και αν συνδυαστούν μεταξύ τους προσεφέρουν τα πλεονεκτήματα που αναλύσαμε πιο πάνω.


«Ώρα να ντυθούμε...»


Ισοθερμικά ρούχα (Base Layer)


Είναι το πρώτο ύφασμα που έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας. Μας βοηθάει να κρατήσουμε την θερμοκρασία μας σταθερή απωθώντας τον ιδρώτα από το σώμα μας, ενώ ακόμη δεν μας προκαλεί ερεθισμούς με την τριβή. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και ελαφριά, και με την αντιμυκητιακή δράση που διαθέτουν μπορούμε να τα φοράμε για μέρες χωρίς να ανησυχούμε για την κακοσμία και την δημιουργία μύκητων.


Μονωτική στρώση (Mid Layer)


Ο σκοπός της ενδιάμεσης στρώσης είναι να μας κρατήσει ζεστούς, δημιουργώντας ένα στρώμα αέρα ανάμεσα στο ισοθερμικό ρούχο και το μονωτικό στρώμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την παγίδευση αέρα στις ίνες του πολυεστέρα. Το φλίς (Fleece) είναι το ιδανικό ρούχο σε αυτήν την περίπτωση, καθώς θα μας βοηθήσει και στο να απωθήσουμε τον ιδρώτα από το εσωτερικό του σώματός μας.


Εξωτερική στρώση (Outer Layer)


Το γνωστό σε όλους μας τζάκετ είναι η βασική μας προστασία απέναντι στους εξωτερικούς παράγοντες που θα συναντήσουμε στο βουνό. Ο αέρας, η υγρασία, το χιόνι και η βροχή είναι οι βασικοί μας εχθροί. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο να απωθεί τον ιδρώτα όπως και τα προηγούμενα, και αυτό θα επιτευχθεί είτε με το πολυεστερικό/νάιλον ύφασμα είτε με την μεμβράνη Gore-Tex (PTFE) που είναι και η πιο διαδεδομένη στην συγκεκριμένη κατηγορία. Η αδιαβροχοποίηση της και η τρομερή διαπνοή που διαθέτει, την καθιστά σαν την πιο ιδανική επιλογή, πάρα την πιο ακριβή της τιμή σε σχέση με τον πολυεστέρα.


Παντελόνι


Σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στον βαθμό αδιαβροχοποίησης και διαπνοής. Ένα παντελόνι με βαθμό αδιαβροχοποίησης 10.000 mm-15.000 mm και διαπνοής 5.000 mm-10.000mm, θα μας καλύψει στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, καλό θα ήταν να επιλέξουμε κάποιο παντελόνι με επένδυσή φλίς (Fleece) εσωτερικά, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ισοθερμικό παντελόνι για να αυξήσουμε την θερμική απόδοσή του. Σε περίπτωση έντονης βροχής, καλό θα ήταν να έχουμε μαζί μας ένα αδιάβροχο νάιλον παντελόνι.


Παπούτσια πεζοπορίας


Εδώ μιλάμε αποκλειστικά για μπότες μεσαίου τύπου είτε και μεγαλύτερες, που θα φροντίσουν στο γλιστερό έδαφος να μας κρατήσουν τον αστράγαλο "δεμένο" και προστατευμένο από τυχόν τραυματισμούς. Το βρεγμένο έδαφος και οι λάσπες αυτήν την περίοδο του χρόνου θα μας κάνουν δύσκολη την ζωή αν επιλέξουμε τα ανοιξιάτικα χαμηλά παπούτσια μας, καθώς τα περισσότερα δεν διαθέτουν κάποια αδιάβροχη προστασία. Απεναντίας οι περισσότερες μπότες είναι αδιάβροχες , ακόμα υπάρχει και η επιλογή της Gore-Tex μεμβράνης για την καλύτερα διαπνοή στις μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές μας. Σε περιπτώσεις ψύχους, αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε την θερμική απόδοση των μποτών μας, καλό θα ήταν να αντικαταστήσουμε τους κλασσικούς πάτους με πάτους αντανακλαστικού τύπου.


Πεζοπορικές κάλτσες


Οι διαφορές με τις κοινές κάλτσες είναι πολλές, με πρώτο και βασικότερο ότι μας κρατάνε τα πόδια στεγνά και ταυτόχρονα ζεστά. Ακόμα, προστατεύουν το εσωτερικό της μπότας από την υγρασία που αφήνει το πόδι μας. Έχουν συγκεκριμένες ζώνες στην κατασκευή τους για να μειώνουν την τριβή ανάμεσα στο πόδι και την μπότα, και αυτό θα μας βοηθήσει στην αποφυγή δημιουργίας ενοχλητικών φουσκαλών. Το πάχος της κάλτσας θα παίξει καθοριστικό ρόλο, και όταν μιλάμε για χειμώνα η επιλογή μεσαίας και χοντρής πλέξης είναι μονόδρομος.


Γάντια, σκούφος, περιλαίμιο


Το βουνό είναι απρόοπτο όσον αφορά τις απότομες αλλαγές του καιρού . Για αυτό, όσο πιο καλά είμαστε προετοιμασμένοι τόσο καλύτερα θα το απολαύσουμε. Άρα ένα ζευγάρι γάντια, ένας χοντρός σκούφος και ένα περιλαίμιο δεν θα μας πέσουν "βαριά" ούτε θα καταλάβουν μεγάλο χώρο στο σακίδιο μας, απεναντίας θα μας ζεστάνουν την δύσκολη στιγμή.
Οποιαδήποτε επιλογή και αν κάνετε για την χειμερινή σας ένδυση, να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως περπατάμε στα βουνά για να απολαύσουμε τη φύση. Το να μένουμε όμως ασφαλείς και υγιείς κατά την διάρκεια της εξόρμησής μας, είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα που κανείς μας δεν πρέπει να παραλείψει.

64 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων