• George Rach

Ορειβατικές vs Συμβατικές Σκηνές

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ορειβατικών σκηνών και τι πρέπει να προσέξουμε πριν την αγορά τους?

Όσο και αν με μία ματιά μας φαίνονται αρκετά κοινές, οι διαφορές τους θα είναι αυτές που θα μας εξασφαλίσουν μία άνετη διανυκτέρευση ή θα μετατρέψουν την εξόρμηση μας σε ένα βράδυ επιβίωσης. Γιατί στο κάτω κάτω, ποιος θα ήθελε να "χάσει" τον ύπνο του;


Κατηγορίες Εποχών

Δύο, τριών ή τεσσάρων εποχών ?? Την ακόλουθη ερώτηση θα την ακούσετε αρκετές φορές όταν αποφασίσετε να αγοράσετε την πρώτη σας σκηνή. Οι σκηνές δύο εποχών προορίζονται κυρίως για τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου, δηλαδή για άνοιξη και καλοκαίρι. Οι τριών εποχών προσθέτουν μία ακόμα εποχή στις προδιαγραφές τους, και εννοούμε το φθινόπωρο. Όσο για τις σκηνές των τεσσάρων εποχών, το όνομα μιλάει από μόνο του, καθώς μπορούν να μας συντροφεύσουν από μια ζέστη καλοκαιρινή νύχτα μέχρι και την αποστολή στην χιονισμένη ορθοπλαγιά.


Χωρητικότητα

Σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να δώσουμε την μεγαλύτερη προσοχή. Η χωρητικότητα θα πρέπει να είναι ανάλογη των αναγκών, αλλά και του είδους των εξορμήσεων που πραγματοποιούμε. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε τις υπερβολές, όπως το να αγοράσουμε μία σκηνή για ένα επιπλέον άτομο, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα κουβαλάμε περιττό βάρος κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας. Οι ορειβατικές σκηνές είναι πιο περιορισμένες σε χώρο από ότι οι συμβατικές, και αυτό γιατί έχουν εστιάσει στην μείωση του συνολικού βάρους με αποτέλεσμα την όποια αναγκαία χωρική ελαχιστοποίηση.


Μονό ή Διπλό Πανί

Κατά κύριο λόγο οι ορειβατικές σκηνές εξοπλίζονται πάντα με διπλό πανί έναντι των συμβατικών. Αυτό έχει το πλεονέκτημα του καλύτερου εξαερισμού, καθώς το εσωτερικό πανί είναι 100% διαπνέον. Σε αυτή την περίπτωση, το διπλό πανί είναι μονόδρομος αν δεν θέλουμε να χάσουμε τον ύπνο μας από την υγρασία που θα κρατάει μέσα η σκηνή. Σημαντικό χαρακτηριστικό στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή είναι οι ραφές. Οι θερμοκολλημένες ραφές είναι η καλύτερη επιλογή τόσο σε θέμα αντοχής όσο και στην καλύτερη αδιαβροχοποίηση. Τέλος, τα σημεία εξαερισμού στο εξωτερικό πανί είναι αυτά που θα απομακρύνουν πιο αποτελεσματικά την υγρασία της σκηνής στο περιβάλλον, για αυτό ας δώσουμε προσοχή στο χαρακτηριστικό αυτό.


Αδιαβροχοποίηση

Κανένας μας δεν θα ήθελε να ξυπνήσει και να νιώσει το υγρό στοιχείο να του κάνει παρέα! Γι' αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να κάνουμε λάθος επιλογή στην αδιαβροχοποίηση της σκηνής. Το δάπεδο της σκηνής πρέπει να κυμαίνεται από 5.000mm έως 10.000mm, για να εξασφαλίσουμε την αποφυγή εισχώρησης λιμναζόντων νερών μέσα της. Όσον αφορά το εξωτερικό πανί θα παίξει ρόλο η εποχή της χρήσης. Για τους ζεστούς μήνες, πανί με 2.000mm θα είναι ικανοποιητικό, καθώς η υγρασία είναι ελάχιστη και η πιθανότητα βροχής μηδαμινή. Για τους πιο κρύους και βροχερούς μήνες, θα προτιμήσουμε πανί από 3.000mm έως 4.000mm, ενώ για διανυκτερεύσεις σε υψηλές βουνοκορφές και χιονισμένα ξέφωτα, τα 5.000mm είναι η πιο ιδανική επιλογή.


Αντοχή σε Ανέμους

Το ρητό "ότι πάρει ο άνεμος", δεν πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, και ειδικά όταν βρισκόμαστε στην μέση του πουθενά. Γι' αυτό τον λόγο, πρέπει να εστιάσουμε και στην σχεδίαση της σκηνής μας, ώστε να μην κινδυνεύσουμε να χάσουμε το "σπίτι" μας. Οι ορειβατικές σκηνές έχουν πιο χαμηλό προφίλ και η σχεδίασή τους είναι αρκετά πιο αεροδυναμική από τις συμβατικές. Διαθέτουν πιο ισχυρές μπανέλες, συνήθως κατασκευασμένες από ντουραλουμίνιο (Dura-Allu) σε αντίθεση με τις κλασσικές Fiber-glass κατασκευές, ενώ τα σημεία πρόσδεσης στο έδαφος είναι σαφώς περισσότερα και κατανεμημένα σε στρατηγικά σημεία. Έτσι, εξασφαλίζεται μία πιο σταθερή και ασφαλής σκήνη. Τέλος, οι περισσότερες ορειβατικές σκηνές είναι πιστοποιημένες και τεσταρισμένες ως προς την αντοχή τους σε μεγάλους ανέμους, συνεπώς το να ρισκάρουμε την εμπειρία μιας διανυκτέρευσης με μία συμβατική σκηνή δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα.


Βάρος

Τι 3 κιλά τι 4... Λοιπόν αυτό το έξτρα κιλό μπορεί αρχικά να φαίνεται ασήμαντο, αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως πέρα από τον επιπλέον χώρο που θα δεσμεύσει στο σακίδιο μας, το κουβαλάμε και για τον υπόλοιπο της διαδρομής στην πλάτη μας. Συνεπώς, εξοικονομούμε όσα περισσότερα γραμμάρια μπορούμε για να έχουμε μία πιο άνετη εμπειρία στην φύση. Πριν την αγορά, ενημερωνόμαστε για το βάρος που δίνει ο κατασκευαστής στις προδιαγραφές του προϊόντος. Αποφεύγουμε τις υπερβολές και προσπαθούμε να βρούμε την ιδανική αναλογία βάρους/όγκου σύμφωνα με τις ανάγκες μας.Τιμή

Ότι πληρώνεις παίρνεις...,για αυτό καλό θα ήταν να μην σκεφτούμε τα λίγα παραπάνω λεφτά ώστε να αποκτήσουμε την ιδανική επιλογή για εμάς. Προτιμότερο να αγοράσουμε κάτι πιο ακριβό και all-around με αρκετά χαρακτηριστικά, παρά να επιλέξουμε μια πιο φθηνή λύση για να γλιτώσετε μερικά ευρώ αλλά να κινδυνεύσουμε να βρεθούμε βρεγμένοι ή χωρίς σκηνή από τους δυνατούς ανέμους. Συνεπώς, ζυγίζουμε σωστά τις επιλογές μας και κάνουμε μία καλή έρευνα αγοράς, ώστε να αποφύγουμε τυχόν παραπληροφορήσεις από πωλητές που έχουν σαν στόχο να μας πουλήσουν ένα προϊόν που δεν προορίζετε για τις ανάγκες μας.


ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΟΧΩΝ


Εποχές Εξωτερικό Πανί Δάπεδο Εποχή

2 Εποχών 1.000mm-2.000mm 3.000mm-6.000mm Άνοιξη/Καλοκαίρι

3 Εποχών 3.000mm-4.000mm 5.000mm-10.000mm Άνοιξη/Καλοκαίρι/Φθινόπ

4 Εποχών 4.000mm-5.000mm 5.000mm-10.000mm Όλες τις εποχές του χρόνο

44 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων