• George Rach

Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης : Η πρώτη επαφή με το υγρό στοιχείο


Η κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης, ευρέως γνωστή και ως "OWS" (Open Water Swimming), είναι ένα αδιαμφισβήτητα αγαπημένο άθλημα ανά τον κόσμο. Κάποιοι το γνωρίζουν είτε σαν μεμονωμένο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλων μεγάλων διοργανώσεων, είτε σαν ένα από τα αθλήματα που απαρτίζουν το Τρίαθλο ή ακόμη και το "Iron Man". Το άθλημα συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την κολύμβηση στην πισίνα, καθώς παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες αλλά και διάφορες.


  • ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

Για να αρχίσουμε να μιλάμε και για τα δύο αθλήματα, πρέπει να συμπεριλάβουμε οπωσδήποτε ως βασική μας λέξη το νερό(!), είτε είναι της θάλασσας είτε της πισίνας. Δεν έχουν καμία ιδιαίτερη διαφορά όσον αφορά στην τεχνική τους και εύκολα μπορεί να μεταπηδήσει κάποιος από το ένα στο άλλο. Αρκετές φορές όμως το ένα είναι απαραίτητο στο άλλο αναφορικά με την προπονητική τους προετοιμασία, καθώς η προπόνηση στην πισίνα βοηθά στο να χτίσουμε δύναμη ενώ η προπόνηση της ανοικτής θαλάσσης στη βελτίωση αντοχής.
  • ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Υπάρχουν αρκετές διαφορές που τα διακρίνουν. Για αρχή, το άθλημα της πισίνας διεξάγεται σε κλειστό ελεγχόμενο περιβάλλον και το νερό είναι χλωριωμένο και γλυκό στις περισσότερες εγκαταστάσεις, χωρίς να αποκλείεται και η χρήση αλμυρού νερού. Από την άλλη, το άθλημα της ανοικτής θαλάσσης διεξάγεται σε ανοικτό περιβάλλον είτε είναι θάλασσα είτε λίμνες είτε ποταμοί, και οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον διεξαγωγής αγώνα όσο και τις επιδόσεις του αθλητή. Και σε αυτό το σημείο, μιλάμε για την αντίσταση από τον εξωτερικό αέρα, τα υποθαλάσσια ρεύματα, την ορατότητα του νερού, καθώς και την θερμοκρασία του. Ακόμη, σε συνθήκες αγώνα, τα πράγματα είναι πάλι διαφορετικά, καθώς για την πισίνα μιλάμε για ατομικές διαδρομές, ενώ για την ανοικτή θάλασσα για μια ομαδική εκκίνηση είτε από την στεριά είτε από την θάλασσα, με την σωματική επαφή ανάμεσα στους αθλητές να είναι συχνό φαινόμενο.

  • ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

Για κάποιον που δεν έχει εμπειρία, σίγουρα θα του χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα εξοικείωσης με το υγρό στοιχείο. Η υδροβιότητα, όπως την αποκαλούμε, είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που απαιτούν την προσοχή μας στην αρχή, αφήνοντας τις επιδόσεις μας σε "δεύτερη μοίρα". Λέγοντας "υδροβιότητα", εννοούμε την εξοικείωση που έχουμε με το νερό και πόσο άνετα νιώθουμε μέσα σε αυτό, καθώς νιώθοντας άνετα και πάνω από όλα ασφαλείς, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αρκετά εμπόδια που θα συναντήσουμε μέσα στην θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν νιώθουμε αρκετά άνετα, καλύτερο θα ήταν να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στην πισίνα και με την επίβλεψη κάποιου προπονητή, πριν βγούμε στα "ανοιχτά". Τώρα, για κάποιον που έχει μία εμπειρία στην πισίνα, σίγουρά η μετάβασή του θα είναι αρκετά ευκολότερη αλλά θα χρειαστούν να γίνουν κάποιες βασικές προσαρμογές και αυτό, γιατί στην ανοικτή θάλασσα θα χρειαστεί να κολυμπήσει μεγαλύτερες αποστάσεις, με ή χωρίς καιρικές συνθήκες και επιπλέον θα πρέπει να αναπτύξει και την αίσθηση του προσανατολισμού. Πλέον πρέπει να ξεχάσει τα 25 ή 50 μέτρα της πισίνας και να προσαρμοστεί σε 100,200,300...+++ μέτρα! Να αφήσει πίσω του τα ήρεμα και ζεστά νερά της, και να μάθει τρόπους για να κολυμπάει πιο γρήγορα κόντρα στα κύματα και το κρύο νερό της θάλασσας. Τέλος, να μάθει να προσανατολίζεται βγάζοντας το κεφάλι έξω από το νερό για να βλέπει που πηγαίνει και να αποφεύγει τα άσκοπα ζικ-ζακ και τα επιπλέον μέτρα που θα του στοιχίσουν πολύτιμο χρόνο.

  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Όταν μιλάμε για ζεστά νερά, ένα κολυμβητικό μαγιό θα μας καλύψει, αλλά όταν χειμωνιάζει τα πράγματα αλλάζουν και η ολόσωμη στολή θεωρείται μονόδρομος. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι η θερμομόνωση που μας προσφέρει στα κρύα νερά και η πρόσθετη πλευστότητα που μας δίνει στην κολύμβηση. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε πως σε κάποιες διοργανώσεις είναι υποχρεωτική η χρήση στολής εάν η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου, αλλιώς θεωρείται απαγορευτική η κολύμβηση χωρίς αυτή. Επίσης ένα ζευγάρι γυαλάκια με μεγάλο οπτικό πεδίο θα μας βοηθήσουν αρκετά στο να εντοπίσουμε την πορεία μας μέσα στο νερό. Φυσικά, το GPS ρολόι δεν πρέπει να λείπει από τον εξοπλισμό μας, καθώς είναι πολύ χρήσιμο να βλέπουμε την απόσταση που διανύσαμε και τον χρόνο που κολυμπήσαμε σε αντίθεση με την μετρημένη πισίνα. Απαραίτητο, θεωρείται και το μπαλόνι σήμανσης χρώματος πορτοκαλί που θα μας γλιτώσει από ανεπιθύμητες συναντήσεις με διερχόμενες βάρκες και άλλα πλωτά μέσα. Τέλος, το πιο σημαντικό θα ήταν να βρούμε ένα κολυμβητικό "ταίρι" που θα μας συντροφεύει στις προπονήσεις τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για βελτίωση των επιδόσεων μας, καθώς θα "τραβάει" ο ένας τον άλλον.  • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Μετά από τα πρώτα σας θαλασσινά χιλιόμετρα, σίγουρα θα σας μπει το μικρόβιο να πάρετε μέρος και σε έναν αγώνα ανοικτής θαλάσσης. Λογικά δεν θα είναι ο ένας και μοναδικός, γιατί τα συναισθήματα και οι εικόνες που θα βιώσετε θα είναι πρωτόγνωρες για εσάς που το δοκιμάζετε πρώτη φορά. Για παράδειγμα, στην εκκίνηση του αγώνα θα κληθείτε να ξεκινήσετε μαζί με 100, ή ακόμη και 200 αθλητές από την παραλία και θα κολυμπάτε για τα πρώτα μέτρα ο ένας δίπλα στον ώμο του άλλου(κυριολεκτικά!). Αυτό, είναι κάτι που δεν θα ξεχάσετε τόσο εύκολα.. Ο αγώνας θα σας μάθει ακόμη να επικεντρώνεστε στις αδυναμίες σας και θα σας δώσει το κίνητρο να βελτιωθείτε. Για αυτό, λοιπόν, μην κάνετε υπερβολές στην επιλογή της απόστασης, διαλέξτε μία ασφαλή απόσταση για τις δυνατότητές σας και απολαύστε το συναγωνισμό.
Οι αγώνες ανοικτής θαλάσσης διαθέτουν μεγάλη ποικιλία όσον αφορά τις τοποθεσίες και τις αποστάσεις κολύμβησης. Θα συναντήσετε αγώνες σε ορεινές λίμνες, ακόμη και σε ανοιχτή ακτογραμμή, με την αγωνιστική απόσταση να ξεκινά από 500 μέτρα και να φτάνει μέχρι και τα 40 χιλιόμετρα (θαλάσσιος μαραθώνιος). Το αγωνιστικό καλεντάρι διαθέτει αγώνες όλες τις εποχές του χρόνου και σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Τέλος, αν σας γοητεύει η θάλασσα, οι μεγάλες αγωνιστικές συγκινήσεις και βρίσκετε ενδιαφέρον το να αθλείστε σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, τότε η Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Οι θάλασσες σας περιμένουν...

257 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων